Kategorier
Renovering

Renovera ditt kök billigt – installera en bänkskiva

I dagsläget har man många fördelar om man står inför att renovera i sitt hem och detta så man ser att allt fler aktörer kommit in och erbjudit sina tjänster på marknaden. Här tänker vi både på ren arbetskraft – snickare, målare, elektriker, rörmokare – och framförallt gällande utbudet. Att exempelvis Bauhaus, Byggmax, Hornbach och K-Rauta etablerat sig i Sverige har gjort att priserna sjunkit rejält och att det som hemmasnickare bara är att tacka och ta emot. Att kunna köpa material, virke, verktyg och färdiga produkter för ett billigt pris – tack vare konkurrensen mellan de ovan nämnda byggkedjorna – har gjort att väldigt många privatpersoner i Sverige öppnat plånboken för att renovera sina egna hem.

Lägg därtill att även själva kostnaden för arbetskraft också har sjunkit i och med införandet av Rot-avdraget och vi har ytterligare en förklaring till detta. Vidare kan vi även säga att renoveringstrenden i sig också kommer ur att det finns allt fler tv-program och tidningar som fokuserar på sådant och att även detta får ses som en länk i kedjan.

Renovera –  en livsstil

Att renovera har blivit lite av en livsstil för många och om man ser generellt på vilka rum där fokus ligger så är det framförallt tre stycken som sticker ut lite från mängden – köket, badrummet och sovrummet. Av naturliga skäl då dessa är de rum där man spenderar mycket tid och därför vill ha rena, snygga och fräscha. Om vi här ger ett exempel på hur man som privatperson kan komma undan med att genomföra en köksrenovering utan att det kostar för mycket pengar så kan vi se hur detta skiljer sig från hur det vara förr om åren.

Vi tar här en helt vanlig familj i Stockholm som vill ändra om sitt kök totalt och från grunden – man vill riva ut det gamla köket och sätta in ett helt nytt. Det enda kravet man har är att köket ska vara snyggt, se lyxigt ut samt vara funktionellt och man ger sig därför ut på jakt efter det bästa alternativet.

Här besöker man således de ovan nämnda byggkedjorna för att sondera terrängen gällande deras utbud av nyckelfärdiga kök och man lägger även till IKEA på listan då detta företag även de gett sig in i branschen – både för köksluckor, bänkskivor och vitvaror. Valet faller slutligen också på detta svenska företag och familjen beställer köket som därefter levereras till deras hus.

Här har alltså familjen i Stockholm köpt ett billigt kök på IKEA, man har fått detta installerat av en snickare till halva arbetskostnaden och då man slutligen står i det nya köket så känner man att något saknas; ett av kraven man hade saknas nämligen och det är det man hade gällande den lyxiga känslan. Köket är fint och det är fräscht, men pricken över I:et saknas och familjen i Stockholm inser efter en stund att det är kökets bänkskiva som måste bytas.

Den ordinarie bänkskivan är gjord av trä och familjen känner att det vore på sin plats med en lite lyxigare variant av marmor – något man också har råd med i dagsläget; man har ju trots allt sparat pengar både på ett billigt kök och på arbetskostnaden genom rot-avdraget.

Lägg pengar på lyxiga detaljer

Det familjen i Stockholm gör i detta läge är alltså att kontakta ett företag som figursyr en bänkskiva i marmor och man får genom denna just den känsla av lyx som man eftersträvat. Det här är en av de positiva aspekterna med att material, produkter och tjänster blivit billigare; man kan alltså lägga pengar på att köpa de där lyxigare attiraljerna som bara för några år sedan var en ren omöjlighet och utopi för de flesta.

Om det sedan handlar om att lyxa till ett kök genom att köpa danska designmöbler, snygga italienska lampor eller en bänkskiva av marmor spelar ingen roll – att man i dagsläget kan ha råd att sätta den där pricken över bokstaven I är guld värt och något som man verkligen ska försöka utnyttja som privatperson. En renovering ger i dagsläget en chans att verkligen skapa det där drömhemmet som man verkligen vill ha.

Ta professionell hjälp med inredning

Det som kan vara svårt är att hitta sin stil – att familjen i Stockholm direkt såg vad som behövdes i sitt kök är tyvärr inte något som går att applicera på alla människor. Det som dock kan vara värt att göra är att kontakta en inredningsexpert som ger vissa tips om vad som passar ihop med vad, vilka material som fungerar och hur färgtemat ska vara.

Detta kan vara en väldigt en väldigt bra väg att gå om man vill tänka lite utanför boxen och verkligen ge sitt hus en chans att nå sin fulla potential. Inredning är inte lätt och ibland kan en extern röst från ett proffs vara det avgörande i frågan.

Har man inte råd med att anlita en sådan så kan man alltid använda sig av internet som verktyg; det finns mängder av inredningsbloggar från hela världen som mer än gärna delar med sig av både bilder och inspirerande lösningar. Ett annat tips är – som alltid – att hålla det lite enklare snarare än att gå all-in. Det är ofta mer smakfullt att inreda lite diskret än att blanda stilar, influenser och material från hela världen.

Att man som svensk i dagsläget kan ha råd att renovera billigt och köpa lite mer exklusiva detaljer innebär inte att man måste köpa allt man ser. Less is more, som det så vackert heter.