Kategorier
Bygg

Påverkar en brunnsborrning värdet på mitt hus?

Att genomföra en brunnsborrning kostar initialt ganska mycket pengar men brukar i slutändan betala sig. Detta sett över en längre tid där du som husägare helt kommit undan att betala för kommunalt vatten – att vara självförsörjande brukar ofta vara en stor investering nämligen. Detta oavsett om det handlar om vatten, el eller annan energi. Har du exempelvis ett hus på Värmdö så kan du genom att genomföra en brunnsborrning och därmed tjäna pengar under resten av perioden du bor där.

Man ska dessutom komma ihåg att du vid en eventuell vidareförsäljning även kan komma att få en hel del extra – detta på grund av att många spekulanter aktivt söker efter hus där en brunnsborrning är utförd – detta naturligtvis oavsett vart i landet man bor och är inte något unikt för just Värmdö. Friskt, fräscht och billigt vatten är något de flesta vill ha och om arbetet redan är genomfört – ja, då kan även folk tänka sig att betala lite extra vid ett köp av villan.

Kan jag genomföra brunnsborrningen själv?

Man ska veta att brunnsborrning är ett jobba som kräver mycket kompetens och är ett svårt arbete som ska utföras av behöriga personer. Det är alltså ingenting som en privatperson gör spontant en söndagseftermiddag i juli – nej, brunnsborrning kräver att man kontaktar företag som kan komma och kolla och sedan utföra arbetet åt en. Kom ihåg att en brunn kan vara ner till 150 meter djup och att mycket således kan gå fel på vägen.

Det är alltså inte som att gräva ett hål i sandlådan. Och visst, om man tänker efter – du vill väl knappast chansa med ditt dricksvatten? Nej, bäst är att kontakta en firma eller en behörig person som genomför din brunnsborrning.

Hur vet jag att vattnet blir bra efter en brunnsborrning?

Det är ditt ansvar som husägare att hela tiden kontrollera att vattnet som du använder dig av är bra. Ungefär var tredje år är en bra period för att genomföra en provtagning – här är det dock bäst att kontakta din kommun för att få fram bästa instrument att mäta kvaliteten på ditt vatten. Det du gör vid en brunnsborrning är alltså att du först kontaktar ett företag som genomför arbetet – därefter är det din skyldighet att själv se till att vattnet håller hög kvalitet och standard. Detta är dock lättare än vad det låter – kommuner brukar vara väldigt hjälpsamma med sådant.

Detta trots att man inte längre använder sig av deras vatten utan faktiskt – i och med brunnsborrningen – numera har ett helt eget vatten till huset. Här kan man tänka sig att kommuner, från Värmdö till Haparanda, ser och tar ett ansvar för sina medborgare. Dessutom är det förmodligen billigare att mäta kvaliteten på vatten än att betala för en familjs sjukdomar som kommit av otjänligt vatten efter en dåligt genomförd brunnsborrning.