Om oss

Vad är egentligen skillnaden mellan jobbet som en snickare utför och arbetet skapat av en privatperson? Vi brukar säga att den stora skillnaden ligger i ungefär 20 års erfarenhet. Det är ett ganska talande svar som får många att haja till. Tyvärr så ser privatpersoner, i många fall, snickare, målare, takläggare och andra hantverkare som en onödig kostnad. Man räknar på offerter och inser att man kommer bra mycket billigare undan om man väljer att göra jobbet själv.

Frågan är om man gör det? Svaret är ofta nej. De fel som man som privatperson gör – och de kommer, var så säker – kostar pengar att korrigera och det skapar dessutom ett sämre resultat. I slutändan så står man där med ett halvfärdigt projekt som kostat avsevärt mycket mer pengar än vad de initiala offerterna skvallrade om. Det gör att man då tvingas svälja stoltheten och ringa efter professionell hjälp – och därmed också betala mycket mer pengar än vad man tänkt sig.

20 års erfarenhet. Det – och ytterligare några år – är det som vi bakom sidan kan visa upp. Vi är snickare, målare och gamla hantverkare som vill bidra med tips, tankar och idéer kring allt som rör bygg och renovering. Vi vill blanda högt och lågt, gå igenom olika processer och skapa mer kunskap kring olika frågor som vi ofta får av privatpersoner. Vi vill även visa upp fördelar som finns med att ta hjälp och vi vill även visa upp andra saker som du som privatperson själv kan göra. Vi vill, kort sagt, skapa en sida som blir värdefull för alla som – liksom vi – älskar att bygga och skapa.

När började vi renovera så påtagligt?

Det började för ett tiotal år sedan med programmet Äntligen Hemma där Martin Timell och hans kollegor visade olika tips, lösningar och inspiration kring hemmasnickrade och renoveringar. Programmet sänkte trösklarna för många privatpersoner och ingöt mod hos de som tidigare inte riktigt vågat prova bygga.

I och med detta tog också renoveringsboomen fart på riktigt. I samband med den kom också allt fler program inriktade på inredning, design och snickerier. Ett program blir talande i detta: Arga Snickaren. Det programmet visade upp fel och brister som skett hemma hos privatpersoner. Vill man så kan man säga att denne arga snickare fick städa upp efter de ideer Martin Timell planterat. Naturligtvis sagt på ett skämtsamt sätt, men ändå med ett uns av sanning.

Vår poäng är att det måste finnas en balans. När kan jag som privatperson bygga och renovera på egen hand – och när behöver jag anlita en professionell yrkesman? Gasa och bromsa. Det finns saker som man definitivt kan klara och det finns saker som en vanlig privatperson kommer att gå bet på. Dessutom finns saker som man definitivt inte får göra också och det är en annan viktig detalj att hålla i huvudet. Får du verkligen installera saker, får du dra om el och får du dra vatten till badrummet?

Vi hoppas att vi kan bidra till en ökad kunskap och reda ut ett och annat kring allt som rör bygg och renoveringar. Vi vill inte att folk ska sluta göra fint i sina hem. Vi vill att de ska göra rätt!