Kategorier
El

Du måste kontakta en elektriker

Det finns en trend över hela Sverige där renoveringar genomförs utan någon hjälp från professionella yrkesmän. En trend som kommer från att olika tv-program visar upp tips och visar hur man ska göra för att nå förändring i sitt hem och där man även kan se att olika magasin och bloggar på internet rör ämnet. Detta i kombination med att det sedan länge varit hett att intressera sig för inredning har gjort att fler också ger sig på att genomföra de projekt som man kanske alltid drömt om.

Om detta säger vi egentligen ingenting mer än att man dels måste vara beredd på att det tar tid och att många program och annat ”ljuger” om detta. Det vill säga; man framställer en renovering som något som sker på kort tid, som kräver minimal ansträngning och som kan utföras av vem som helst.

Riktigt så är det inte och det många inte verkar ha förstått är att sanningen här är friserad och anpassad för en programform om kanske en timme. I själva verket så handlar det nästan uteslutande om långa, tidskrävande och fysisk ansträngande moment då man renoverar och detta måste man vara medveten om.

En annan sak som är betydligt viktigare att belysa i detta är att man som privatperson faktiskt inte får göra vissa saker i sitt hem utan att anlita professionell hjälp. Detta då projekten är för farliga och där de kräver att en behörig yrkesman är den som genomför jobbet. Uteslutande kan vi nästan säga att detta är något som rör elektricitet och en elektriker. För många är det här självklart och man skulle inte drömma om att dra sin egen el – man har den respekt som måste finnas och man anlitar – korrekt! – en elektriker även för de ”lättare” jobben.

Vilka är då dessa lätta jobb och där man kan se att många privatpersoner tyvärr fuskar – medvetet eller på grund av okunskap – och väljer bort att anlita en elektriker? Ja, utgår man här från rapporter från besiktningsingenjörer så kan vi nämna några områden som är vanliga att privatpersoner på egen hand och utan en behörig elektriker väljer att genomföra. Vi kan säga att det handlar om ett vanligt hus i Uppsala då vi räknar upp några problemområden som visat sig vara vanliga.

  • Installation av tvättmaskin. En behörig elektriker ska alltid anlitas och om en privatperson i Uppsala skulle göra detta på egen hand så är riskerna för svår personskada otroligt stor.
  • Spotlights. Spotlights i hallen, vardagsrummet eller i köket är ett enkelt sätt att få ett lite lyxigare hus i Uppsala. Tyvärr så är det inte ovanligt att en lekman borrar dessa in exemplelvis en regel, stänger in värmen och med en uppenbar risk för brand som följd. Här måste en elektriker vara involverad – inte en snickare och inte någon annan som hjälp till vid renoveringen: en behörig elektriker!
  • För många saker på en för klen kabel. En uppenbar risk för både brand och personskador.