Kategorier
Renovering

Hur ofta ska fasaden underhållas?

Fasaden är en viktig del av huset. Den skyddar innehållet mot olika klimat. Av den anledningen är funktionskraven höga på fasaden, och för att hålla den standarden behöver den ses över.

Se gärna över din fasad årligen för att kolla efter eventuella problem. Titta efter missfärgningar och skador på brädor. Många kollar även brädorna med hjälp av en skruvmejsel för att se hur mjukt träet är. Kontrollera även stuprör så de är hela och att hängrännorna inte är fulla med löv och annat. En fasadkontroll är omfattande och det är många saker man ska tänka på. Man bör även se över fönster, ytterdörrar och portar som även ingår i fasaden. Om man tar ut en kontrollant kollar de allt detta.

Ta hand om efter behov

En fasad har olika behov för hur ofta den behöver renoveras. Det beror mycket på vilket material det är, samt i vilket läge det står. En fasadrenovering kan vara olika stor. Har den rostat eller tappat färg kan det räcka med att man slipar och målar över det. Givetvis behöver man ha rätt färg för det. Behöver man en mer omfattande renovering är jobbet mycket större, då kan man behöva knacka ner den befintliga fasaden.

Det finns hjälp att få med sin fasad, allt ska man inte göra själv. Fasadjobb kan vara en sådan sak. Hur ofta man behöver göra en renovering är omöjligt att svara på, men det sägs ungefär vart femte år. Om en fasad sköts rätt kan den hålla i flera hundra år. Läs mer om fasadrenovering på denna hemsida: fasadrenoveringstockholm.net