Kategorier
Bygg

Hus med kända namn

Komplementhus är ett slags hus som man får bygga utan bygglov om man har en huvudbyggnad på tomten. Det är ett slags hus som inom tre storlekar har begränsningar i vad som är godkända ytor.

Friggebod, Attefallshus och Bolundare är alla komplementhus som fått sina namn efter den politiker som varit drivande i att klubba beslutet om godkännande. Friggeboden var den första som dök upp och i och med det var det plötsligt godkänt att bygga upp till femton kvadratmeter stuga på tomten utan bygglov. Stugan kunde användas som gäststuga, kontor eller vad man önskade.

Antalet kvadratmeter ökar med tiden

När attefallshus i Stockholm kom så var det många som jublade. Nu fick man bygga upp till tjugofem kvadratmeter som komplementbostad. Det är en yta som räcker mer än väl till för ett kök, ett badrum och ett kombinerat vardagsrum och sovrum. Många Attefallshus fick snabbt ett loft ovanför kök och badrum, för att kunna användas som sovrum och för att lösgöra vardagsrummet som endast vardagsrum.

Idag har det kommit ytterligare en större komplementbostad som får vara trettio kvadratmeter. Dessa extra fem kvadratmeter underlättar när det gäller tillgänglighet och gör att många nu använder sin komplementbostad som en permanentbostad. Hos de husleverantörer som tillverkar Bolundare finner man oftast ett större badrum och bättre tillgänglighet för rullstol, vilket är en av punkterna för att få kallas permanentbostad. Det möjliggör också en större boyta och en möjlighet att kunna sätta in en tvättmaskin i badrummet, ytterligare en variabel som möjliggör permanent boende hela året.