Kategorier
Målare

Mycket att tänka på när det är dags för fasadmålning i Stockholm

Förr eller senare behöver alla hus målas om. Färgen håller minst ett decennium men en fasadmålning i Stockholm kan vara tidskrävande när den ska genomföras.

Att måla om husets fasad är viktigt för att bevara och skydda husets yttre. En ommålning kommer också att ge huset ett fräscht och estetiskt tilltalande utseende. Generellt brukar man säga att husfasader måste målas om vart tionde år. Men det beror självklart på vilken typ av fasad byggnaden har och hur klimatet är.

Många husägare genomför själva fasadmålningen. För att göra det krävs rätt verktyg, kunskap om färgtyper och grundläggande målningstekniker. Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda ytan genom att rengöra den ordentligt. Om den gamla färgen spruckit eller flagnat är det viktigt att ta bort eventuell lös färg. Gamla hål och skador behöver åtgärdas.

Välj alltid en färg som är lämplig för just fasadmålning och som är av hög kvalitet för att få ett långvarigt resultat. Annars kanske du behöver måla om huset betydligt tidigare än de tio år, som en målning normalt håller. Anlita gärna experter på fasadmålning om du inte har tid, kunskap eller verktyg att utföra arbetet själv. De har erfarenhet, rätt utrustning och kan ge råd om färgval och teknik. En professionell fasadmålning kan vara en investering i husets värde och ge ett proffsigt resultat som håller länge.

Olika material kräver olika typ av fasadmålning

Behöver du hjälp med att måla om din fasad så finns det flera olika företag att vända sig till. I Stockholm finns ett brett utbud av firmor och hantverkare som erbjuder fasadmålning. Att anlita experter på fasadmålning kan vara fördelaktigt då de känner till stadens klimatförhållanden. De kan också erbjuda rådgivning om lämpliga färgval och material.

I Stockholm har många fasadmålare specialiserat sig på att arbeta med äldre byggnader. De kan hantera utmaningar som kan uppstå vid restaurering och bevarande av historiska detaljer. Olika material på fasaden har olika behov. Trähus behöver ofta målas om efter omkring tio år.
Putsade fasader håller betydligt längre. Utförs fasadmålningen på rätt sätt så kan den hålla i fyrtio år. Arbetet kan ändå vara nog så tidskrävande och krångligt när det väl genomförs, inte minst på byggnader med flera plan. Här krävs byggnadsställningar och krav ställs på säkerheten för den som utför arbetet.