Kategorier
Artiklar

Fast eller mobil?

Kranbil, lyftkran, mobilkran, ja kärt barn har många namn när det gäller kranar som kan utföra lyft. Vad innebär de olika kranarna och vad kan man göra med dem? Här kommer svaren om kranar.

För att underlätta vid transporter är det många bilar som har sin egen kran monterad. Det är oftast en lastbil som har kranen monterad bakom förarhytten. Men det finns även mindre och större bilar som kan ha en kran vid behov. Som exempelvis en mindre flakbil.

Det är en god idé att ha en egen kran för transporter. Då kan man slippa vara beroende av någon som kan lyfta på och av vid lastningsplatsen hos avsändaren och mottagaren. Men det finns även större typer av kranar som kan användas lite annorlunda.

Kranar av olika slag

Kranbilen har en kran bakom förarhytten och även en lastyta, där man kan lyfta upp gods som sedan transporteras iväg. Mobilkranen är en större kran som kan lyfta tyngre och längre, och som inte har någon yta för att transportera material. Syftet med den är enbart att utföra stora och tunga lyft, som kanske även är högt upp.
Lyftkranen är en fast kran som kan stå under en projekttid eller permanent, som i hamnar och på tågstationer. DK Lyft och Transport ingår i de företag som har lite olika typer av lyftmöjligheter för den som behöver. Ibland kan man behöva ett enklare lyft som till och med en kranbil kan klara, eller så behövs det en större kran.